BOOMERANG RESIDENCE

Pacific Palisades, CA

  • 2.JP.jpg
  • 1.JP.jpg
  • 7.JP.jpg
  • 5.JP.jpg
  • 9.JP.jpg
  • 8.JP.jpg
  • 3.JP.jpg
  • 6.JP.jpg
  • 11.JP.jpg
  • 4.JP.jpg

PROJECT INFORMATION

TYPE: RESIDENTIAL
SIZE: 5,000 SQ FT

LOCATION:  PACIFIC PALISADES, CA
STATUS: IN PROGRESS

PROJECT TEAM: COLBY MAYES, TIM WALSH, TREVOR KIDD, ERIC STEPHENS

COLLABORATORS:  DEMOS DEVELOPMENT (DEVELOPER), WORKPOINT ENGINEERING (STRUCTURAL), VCA ENGINEERS INC. (CIVIL), CREST REAL ESTATE (LAND USE CONSULTANTS)

 

 

Located on a scenic bluff in Pacific Palisades, CA, the Boomerang Residence offers a harmonious blend of dynamic form, engineering, and nature. Meticulously carved out of the ground, the residence maintains a low profile to preserve panoramic views for neighboring homes. Its site-specific shape follows the natural curvature of the road and steep terrain, resulting in a structure organically connected to its environment. The design utilizes the steep incline to create multi-level living spaces that cascade down the bluff, with large windows and open-plan living areas maximizing breathtaking ocean views and natural light.

 

The exterior finish features travertine stone to ensure durability against coastal elements. Green roofs and landscaped terraces further integrate the home into the bluff, providing additional outdoor living spaces and contributing to the overall eco-friendly design. Inside, the modern, open-concept layout emphasizes clean lines, neutral tones, and high-quality finishes, fostering a sense of spaciousness and fluidity. Each room is thoughtfully positioned to take advantage of the stunning ocean views, with floor-to-ceiling windows and sliding doors that blur the line between indoor and outdoor living.

 

At the heart of design is a commitment to sustainability. Rainwater harvesting significantly reduces the home's environmental footprint. Passive design strategies and high-performance insulation ensure comfortable living conditions year-round while minimizing energy consumption. This residence is a testament to innovative and sensitive design, preserving majestic views for the community while creating a harmonious living environment for its inhabitants. It stands as a shining example of how a dynamic building shape can artistically coexist with nature and the existing environment.